Stages & afstuderen
14 juli 2023Ilse studeerde af op design van onze zorg app
Ilse Zuijderwijk heeft als laatste traject voor haar HBO opleiding Mens & Techniek 20 weken binnen VHC meegelopen, onderzocht en ons nieuwe inzichten gegeven. Als onderdeel van haar afstudeertraject heeft zich vastgebeten in het design en gebruikersgemak van onze zorg app. Hoe heeft ze dit ervaren? We vroegen het haar!
Een afstudeertraject is een belangrijk onderdeel van een studie. Waarom heb je VHC uitgekozen?
Ilse: “Mijn professionele ambitie is om mensen te helpen. Daar word ik blij van. Dan is één van de makkelijkste gedachten om als zorgverlener aan de slag te gaan. Maar ik heb zelf niet de doelstelling om aan het bed te staan, daar zijn anderen veel beter in. Daarnaast heeft technologie mij altijd geïnteresseerd. Zodoende ga je dan opleidingen daaarbij zoeken en ben ik HBO Mens & Techniek gaan studeren. Het beste voor een mens, met de ondersteuning van technologie. Daar gaat de toekomst toch naartoe. Sterker nog, die is er al.
Als afstudeertraject wilde ik echt graag iets betekenen voor een organisatie en mezelf. Niet een onderzoek wat in de la verdwijnt maar bijdraagt aan een doelstelling van een bedrijf. Ik wilde op zoek gaan tot er een tip kwam uit onverwachte hoek. Mijn moeder kwam tijdens sportwedstrijd in gesprek met een andere moeder uit het team van mijn zusje en vertelde mijn ambities. Die zei als administratieve medewerker van Verkerk gelijk: ‘Verkerk Healthcare is dé plek voor haar’. En zo zie je maar, soms kan het zo makkelijk gaan.”
Wat was je opdracht?
“Van januari tot juni heb ik 20 weken meegedraaid met VHC. In mijn sollicitatie heb ik aangegeven dat apps en design mij wel lag. Dat was gelijk een voltreffer voor mijn begeleider Ruud, die voorstelde om een onderzoek naar de inrichting van de VHC zorg app, die bij duizenden zorgmedewerkers elke dag gebruikt wordt. En dan vanuit het oogpunt van de gebruiker. Ik ben begonnen om de zorg app helemaal uit te pluizen en te begrijpen. Daarna heb ik diverse marktonderzoeken gedaan met vergelijkbare apps en literatuuronderzoek naar vormen, kleuren en user experience. Dat was heel leuk om te doen.
De volgende stap was een usability test met verschillende doelgroepen die de app gebruiken. Hierna heb ik een programma van eisen opgesteld waar de zorg app op basis van mijn onderzoek en inzichten aan moet voldoen.
De laatste stap was een proof of concept met een vernieuwd ontwerp van de zorg app en een nieuwe usablity test om daarna eerdere ervaringen te vergelijken. Hier kwam een advies, onderbouwing en aanbeveling uit voor de organisatie” aldus Ilse.
En hoe vielen de aanbevelingen? Was dat spannend?
Ilse vervolgt: “Er waren verschillende momenten dat ik mijn plan heb getoetst met collega’s. De eerste keer iets inleveren is wel even spannend ja. Zit ik op de goede lijn? Maar dat viel gelukkig mee. Iedereen denkt mee en in oplossingen. Maar ze bleven kritisch en triggerden me. Ik heb wel het gevoel dat ik echt iets heb bijgedragen.
Wat zou je anders doen?
“Ik had eerder moeten beginnen met de usability test, daar gaat veel werk in zitten want je moet echt fysiek op bezoek bij verschillende mensen. En als ik kritisch naar mezelf kijk had ik vanaf het begin wat pro-actiever mogen zijn. Meer durven zeg maar. Als je begint als student is het echt wel wennen om bij een commercieel bedrijf te gaan werken. Iedereen is verbonden met elkaars werk, bij VHC is een gezamenlijk doel. Dat was ik niet gewend. Ik kreeg ook na een paar weken de feedback om iets meer opener te zijn. Die tip heb ik opgepakt en heeft het werk en het contact met collega’s echt een stuk leuker gemaakt”, aldus Ilse.
Hoe zag een typische werkdag eruit voor jou?
“Ik was elke dag om 07:15 op kantoor, want in de ochtend doe ik het meest. Een werkdag eindigde voor mij om 16:00. Heel fijn dat er flexibele werktijden zijn, dat is erg prettig. Ik begon op maandag met een to-do-lijst voor de hele week en hield die als leidraad. En dan lekker werken en onderzoeken. Af en toe met een muziekje in de oortjes, want met zoveel developers in één ruimte kan het wel eens druk zijn haha. In de pauze ging ik vaak wandelen met collega’s. Elke woensdag en vrijdag werkte ik thuis, want na werk moest ik gelijk naar mijn bijbaan en had ik op deze manier weinig reistijd. Dat heeft veel reisuren en stress gescheeld!”
Nog tips voor Verkerk?
Ilse vervolgt: “De positieve vibe blijven behouden en toekomstige stagiaires blijven ontvangen zoals jullie nu doen. Ik voel me heel serieus genomen. De hiërarchie was heel anders dan ik had verwacht. Ik heb diverse functies mogen meemaken, de deuren stonden letterlijk open en ik kon alles met iedereen bespreken. Dat is fijn werken met toffe gasten. En met een fijne stagevergoeding, flexplek, flexibele tijden en goede begeleiding van alle collega’s heb ik een fijne tijd gehad en mede daardoor mijn opleiding positief afgesloten.”
Nog tips voor toekomstige afstudeerders?
Ilse lachend: “Jazeker. Niet happen op de matige stagiairegrappen haha. Want ik heb heel slechte voorbij horen komen maar ik kon er erg om lachen. Lekker over je heen en laten komen, want het betekent ook dat je onderdeel van het team bent. En wees ook niet bang voor feedback. Durf het te vragen en probeer je als een echte medewerker te voelen en te gedragen. Je moet laten zien dat je als professional kunt functioneren met alles wat daarbij komt kijken. Een half jaar later zou je daar zelf kunnen zitten dus gewoon gaan!”
Wij bedanken Ilse voor haar enthousiasme, kennis en mooie aanbevelingen. Wil je ook meebouwen aan de toekomst van de gezondheidszorg? Kom dan stage bij ons lopen!
Nieuws