Zorgtechnologie bij Maranatha: Een verlengstuk van zorg
“Het is niet zomaar technologie, het is een verlengstuk van onze zorg,” vertelt Karline, een zorgmedewerker van zorginstelling Maranatha. Sinds kort werkt zorginstelling Maranatha in Rijssen met de zorgtechnologie van Verkerk Healthcare. Coördinator Zorg Anita Maas en gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie Karline vertellen over de samenwerking met Verkerk Healthcare en de ervaringen met werken met zorgtechnologie.
Nieuwe technologieën bij Maranatha
Accountmanager Ronald vertelt: “Bij Maranatha zijn we overgegaan van DECT naar Sherpa, van de vaste telefoon voor zorgalarmering naar werken met de smartphone. Verschillende afdelingen maken nu gebruik van de multisensor, een sensor op de kamer die beweging en gedrag van bewoners kan registreren, of zijn daar in de toekomst op voorbereid. Sommige appartementen zijn voorzien van een Touch Communicatie Unit, een interactief systeem waarmee bewoners via een scherm kunnen communiceren en bijvoorbeeld de video-deurintercom kunnen bedienen.”
Gefaseerde implementatie
De introductie van de nieuwe technologieën binnen Maranatha werd gefaseerd aangepakt. Dit zorgde ervoor dat zowel medewerkers als bewoners zich snel konden aanpassen. “Het was even wennen, maar nu kunnen we ons niet meer voorstellen hoe we het zonder deden. Als we de gehele implementatie in één keer hadden gedaan, was het misschien te veel geweest. Door het gestructureerd aan te pakken, konden we beter aansluiten bij de behoeften van onze medewerkers en bewoners,” aldus Karline. Anita vult aan: “De ondersteuning die we van Verkerk Healthcare kregen, was fantastisch. Ze luisterden naar onze feedback en pasten het systeem aan waar nodig.”
Vanaf de eerste implementatiefase van het zorgoproepsysteem waren de lijnen kort en de communicatie duidelijk. Zorgconsultant Daphne begeleidde Maranatha gedurende het hele proces. Anita merkte op: “De begeleiding was prettig en kundig, en het was fijn om te weten dat we altijd bij iemand terecht konden voor vragen of ondersteuning.”
Meer autonomie voor bewoners
Hoewel er in het begin enige weerstand was tegen de nieuwe technologieën, veranderde dit snel. “In het begin waren we bang dat sommige bewoners zouden weglopen omdat ze meer vrijheid kregen, maar de technologie heeft laten zien dat het werkt. De bewoners krijgen meer bewegingsvrijheid en wij hebben meer vertrouwen in het systeem,” aldus Karline.
Leefcirkels maken het mogelijk om bewoners meer autonomie te geven zonder hun veiligheid in gevaar te brengen. Bewoners die eerder beperkt waren tot hun kamer of afdeling, kunnen nu vrijer bewegen binnen hun veilige leefcirkel. Dit heeft niet alleen hun kwaliteit van leven verbeterd, maar ook een gevoel van vrijheid en zelfbeschikking teruggebracht. Karline beschrijft hoe een bewoonster, die voorheen op een gesloten afdeling verbleef, nu geniet van haar dagelijkse wandelingen binnen de veilige grenzen van haar leefcirkel. “Ze loopt nu gerust van de ene afdeling naar de andere, wat haar veel gelukkiger maakt.”
Verbetering in nachtzorg
De zorgoproepsystemen hebben ook het werk van zorgverleners vereenvoudigd. Door middel van communicatie op afstand kunnen zij bewoners geruststellen zonder fysiek aanwezig te zijn, wat vooral ’s nachts voor rust zorgt. “We kunnen bewoners geruststellen zonder hun kamer binnen te gaan, wat hun nachtrust ten goede komt,” vertelt Karline. Dit heeft geleid tot minder nachtelijke verstoringen en meer rust voor zowel bewoners als personeel.
Technologie en zorg in balans
Deze samenwerking met Maranatha toont prachtig aan dat technologie en menselijke zorg hand in hand kunnen gaan, waarbij de bewoner altijd centraal blijft staan. Verkerk Healthcare blijft zich inzetten voor innovatie en verbetering, met als ultieme doel het welzijn van bewoners te verhogen en de zorg te optimaliseren.
Meer weten over deze ontwikkelingen? Bezoek Verkerk Healthcare.